Home I Blog I Geschiedenis I Baderie I Contact

Wij zijn gespecialiseerd in het verduurzamen van uw woning!

CV ketel vervangen in appartementen nog niet zo eenvoudig

Wij krijgen regelmatig de vraag of we een bestaande cv ketel willen vervangen in een bestaand appartementen complex. Als wij dan de klant vragen naar het keuringsrapport van het CLV systeem (gezamenlijk rookgasafvoer en luchttoevoer systeem in appartementen complexen) staat men vaak vreemd te kijken.

CV ketel vervangen in appartementen nog niet zo eenvoudig

In de NPR 3378-45:2022, de de NPR 3378-45:2017 vervangt, wordt met name een toelichting gegeven op concentrische CLV-systemen, waarbij niet alle toestellen worden vervangen. Dus deels nieuw en deels bestaand. Uitgangspunt bij vervanging van cv-toestellen is dat bij vervanging van het toestel OOK de rookgasafvoer wordt vervangen. Bij CLV-systemen is dat niet zomaar geregeld. Met name bijlage D van de NPR gaat daarop in. Wanneer de totale aanpassing van het CLV-systeem op een later tijdstip wordt uitgevoerd, kan er sprake zijn van “tijdelijk doorgebruik”. Het CLV-systeem blijft dan nog zitten tot de laatste cv-toestellen zijn vervangen, MAAR dit kan niet onbeperkt worden gerekt. Tijdelijk is in dit geval maximaal een jaar na het plaatsen van het eerste toestel. Vanaf de vervanging van het eerste toestel moet een totaal renovatieplan worden opgesteld in overleg met de gebouweigenaar/VVE.

Voorwaarden en aandachtspunten die van belang zijn bij het opstellen van een renovatieplan zijn:

  • het CLV-systeem moet nog ingoede conditie zijn.
  • recirculatie moet worden voorkomen.
  • opstellen van beheersmaatregelen.

Bijlage D gaat verder in op de controlepunten en de concrete beheersmaatregelen.

Kortom woont u in een appartementen complex en is uw cv ketel aan vervanging toe, laat u dan goed informeren en overleg met de gebouweigenaar/VVE. Uiteraard staat Hoes Installatie-Duurzaam graag voor u klaar.


Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d