PVT-zonnepanelen zijn een boeiende combinatie van traditionele zonnepanelen en de zonnecollectoren van een zonneboiler. Ze genereren niet alleen stroom, maar ook warmte. Maar wat zijn de andere voordelen van PVT-zonnepanelen? Welke soorten zijn er? Welk prijskaartje hangt eraan? En wanneer is het interessant om dit type panelen te installeren? Ontdek de antwoorden op deze vragen in deze blogpost.

Wat zijn PVT-zonnepanelen?
PVT-zonnepanelen, ook wel hybride zonnepanelen genoemd, combineren de kracht van traditionele zonnepanelen en zonnecollectoren van een zonneboiler. Ze genereren zowel elektriciteit als warmte. Het paneel zelf bestaat uit een standaard zonnepaneel met daarachter een collector en kanalen. Het is vooral interessant om dit type panelen te installeren wanneer:
Je dak te klein is om zowel zonnepanelen als zonnecollectoren te plaatsen.
Je maximaal energie wilt opwekken met een beperkte oppervlakte.
Je huishouden veel warm water verbruikt. Door consistent warm water te verbruiken, koelen de panelen beter af.
Er zijn twee hoofdtypen PVT-zonnepanelen te onderscheiden: de klassieke PVT-panelen en de relatief nieuwe warmtepomppanelen. Laten we eens dieper ingaan op beide typen:
- Klassieke PVT-zonnepanelen
Klassieke PVT-zonnepanelen genereren zowel elektriciteit als warmte voor sanitair water. Ze combineren de werking van een klassieke zonneboiler en zonnepanelen en zijn altijd verbonden met een opslagvat. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken:
Ze genereren elektriciteit en warmte voor sanitair water.
Ze kunnen in de zomer meer stroom opwekken dan klassieke zonnepanelen.
Ze zijn ook geschikt voor minder goed geïsoleerde woningen.
Een geschikte keuze als je een relatief klein dak hebt, geen ruimte hebt voor zowel zonnepanelen als een zonneboiler, zoveel mogelijk energie uit een zo klein mogelijk oppervlak wilt halen, …
- Warmtepomppanelen
Deze PVT-panelen leveren, net als de klassieke PVT-panelen, elektriciteit en warm sanitair water, maar daarnaast ook voor de verwarming van je huis. Ze zijn verbonden met een warmtepomp en achter het warmtepomppaneel bevindt zich een warmtewisselaar met koperen leidingen. De vloeistof die daar doorheen stroomt (glycol) warmt op door de omgeving. Die warmte gaat dan naar de warmtepomp voor de verwarming van je huis. Het grote voordeel van zo’n warmtepomppaneel is dat het warmte kan onttrekken bij temperaturen tot -10 °C.
Ze genereren elektriciteit en warmte voor sanitair water en je warmtepomp.
Ze presteren zowel in de zomer als in de winter en zowel ‘s nachts als overdag.
Ze zijn geschikt voor elk type dak.
Een geschikte keuze als je in je woning werkt met lage temperatuursverwarming, je woning goed geïsoleerd is, je ruimte hebt voor de warmtepomp en omvormer, …
Voordelen en nadelen van PVT-zonnepanelen
Wat zijn de voordelen van dergelijke PVT-panelen? En zijn er ook nadelen aan deze relatief nieuwe systemen? Hier zijn enkele punten om te overwegen:
Voordelen van PVT-panelen
Hoge energieopbrengst: omdat dit type paneel zowel elektriciteit als warmte opwekt, kan de totale energieopbrengst tot wel 40% hoger zijn dan bij traditionele zonnepanelen.
Gasvrij verwarmen: als je je PVT-zonnepanelen combineert met een warmtepomp, kun je je huis volledig gasvrij verwarmen. Gezien de huidige sterk stijgende energieprijzen, kun je dus veel besparen op je energierekening met dit systeem.
Volledige benutting van het dakoppervlak: omdat de collectoren en panelen met elkaar zijn geïntegreerd, nemen ze veel minder plek in op je dak. Je dak ligt dus minder vol en ziet er beter uit. Daarom zijn deze panelen ook ideaal voor daken met minder beschikbare ruimte.
Kan ook koelen: in combinatie met een warmtepomp kunnen deze hybride panelen ook koelen. Het systeem kan dus niet alleen je huis verwarmen in de winter, maar ook koelen in de zomer.
Nadelen van PVT-panelen
Hogere investeringskosten: de kosten voor het installeren van PVT-panelen liggen meestal hoger dan voor traditionele zonnepanelen. Dat komt omdat je naast de panelen zelf ook een opslagvat of een warmtepomp moet installeren. Echter, het team van Hoes Installatie-Duurzaam kan je helpen deze kosten tegen elkaar af te wegen.
Afhankelijk van warmteverbruik: om efficiënt te werken, moeten PVT-panelen voldoende gekoeld worden. Daarom moeten ze verbonden zijn met een opslagvat dat voldoende warm water verbruikt. Als dit niet het geval is, kunnen de panelen oververhitten en minder elektriciteit produceren.
Isolatie: vooral in combinatie met warmtepomppanelen
Het is bij het gebruik van PVT-panelen en vooral bij het gebruik van PVT-panelen in combinatie met een warmtepomp essentieel dat je woning goed geïsoleerd is. Zonder goede isolatie gaat er veel warmte verloren, waardoor je rendement drastisch kan afnemen. Als je niet zeker weet of je woning goed geïsoleerd is, kan het team van Hoes Installatie-Duurzaam je helpen om dit te controleren en eventueel te verbeteren.
Al met al kunnen PVT-panelen een waardevolle investering zijn voor mensen die geïnteresseerd zijn in groene energie, en in het bijzonder voor diegenen met een klein dakoppervlak of een hoge warmtebehoefte. Het is echter van cruciaal belang om je goed te laten adviseren door een deskundige, zoals het team van Hoes Installatie-Duurzaam. Zij kunnen een inschatting maken van de potentiële kosten en baten in jouw specifieke situatie.