Hoes Installatie-Duurzaam informeert:
Als u eraan denkt om over te stappen naar een duurzamere manier van verwarmen, is een warmtepomp een aantrekkelijke optie. Maar hoe weet u welke warmtepomp het beste bij uw situatie past? Uw woning, uw warmteafgiftesysteem, uw beschikbare ruimte en uw huidige gasverbruik spelen allemaal een rol bij het bepalen van de juiste keuze. In dit artikel duiken we dieper in op deze factoren om u te helpen de vraag te beantwoorden: welke warmtepomp moet ik nu kiezen?

1. Isolatie van de woning
De isolatie van uw huis speelt een cruciale rol bij de vraag of uw woning geschikt is voor een warmtepomp. Voor een warmtepomp moet uw huis goed geïsoleerd zijn. Dit betekent dat u minimaal spouw-, vloer- en dakisolatie en HR++-glas nodig heeft.
De meeste huizen die na 1995 zijn gebouwd, voldoen aan deze criteria en hebben energielabel B of hoger. Deze huizen zijn over het algemeen goed geschikt voor een hybride warmtepomp. Voor een all-electric warmtepomp, die volledig op elektriciteit werkt en geen gas meer gebruikt, is vaak nog iets meer isolatie nodig.
Zoals altijd geldt: laat een professionele installateur uw woning beoordelen om te zien of deze geschikt is voor een warmtepomp en, zo ja, voor welk type.
2. Warmteafgiftesysteem
Het warmteafgiftesysteem van uw woning is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. Dit systeem verspreidt de warmte die door de warmtepomp wordt geproduceerd door uw woning. Denk hierbij aan radiatoren, convectoren of vloer- en wandverwarming.
Een reguliere warmtepomp verwarmt het water in uw CV-leidingen tot maximaal 55 graden. Om uw huis goed te verwarmen bij deze temperatuur, heeft u een groot verwarmingsoppervlak nodig. Dit betekent dat vloerverwarming of speciale lage temperatuur (LTV) radiatoren vaak het beste werken.
Als uw huis niet warm genoeg wordt met deze temperatuur, zijn er een aantal mogelijke oplossingen:
Plaats boosters: Boosters zijn kleine ventilatoren die onder of op de radiatoren of convectoren worden geplaatst. Ze zorgen voor extra luchtstroming langs het verwarmingselement, wat de verwarming van de ruimte versnelt en het comfort verhoogt.
Vervang het huidige afgiftesysteem: Overweeg de huidige radiatoren en convectoren te vervangen door grotere, of kies voor speciale lage temperatuur verwarming (LTV) of vloerverwarming.
Breid het afgiftesysteem uit: Vergroot het afgiftevermogen door extra radiatoren, convectoren of vloer- en wandverwarming te plaatsen.
Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een hoge-temperatuur-warmtepomp te installeren. Dit type warmtepomp kan het water tot 70 graden verwarmen, waardoor traditionele radiatoren vaak voldoende zijn. Dit betekent dat u geen aanpassingen aan uw huis hoeft te doen. Houd er wel rekening mee dat dit type warmtepomp vaak een lager rendement heeft.
3. Beschikbare ruimte in huis
De ruimte die beschikbaar is in uw huis is een andere belangrijke factor bij het kiezen van de juiste warmtepomp. De hoeveelheid ruimte die u nodig heeft, hangt af van het type warmtepomp dat u kiest.
Hybride warmtepomp: Voor een hybride warmtepomp heeft u binnen beperkte ruimte nodig. De exacte afmetingen van de binnenunit zijn afhankelijk van het merk en type warmtepomp, maar over het algemeen heeft u minimaal een ruimte nodig van 1,0×0,6×0,4 meter (hxbxd). Daarnaast kan er een buffervat worden bijgeplaatst, dat minimaal een diameter van 0,6 meter en een hoogte van 0,7 meter heeft.
All-electric warmtepomp: Voor een all-electric warmtepomp is binnen meer ruimte nodig. Er moet plek zijn voor de binnenunit, het buffervat en de boiler. Houd rekening met de volgende afmetingen: voor de binnenunit 1,0 x 0,6 x 0,4 meter (lxbxh), voor het buffervat een diameter van 0,5-0,7 meter en een hoogte van 1,0-1,5 meter en voor de boiler een diameter van 0,5-0,8 meter en een hoogte van ongeveer 1,5 meter.
Monoblock warmtepomp: Er bestaan ook warmtepompen die uit slechts één unit bestaan. Dit heet een monoblock warmtepomp. De unit kan buiten of binnen staan. Deze unit is groter dan die van een warmtepomp met twee units.
4. Je gasverbruik
Uw huidige gasverbruik is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het overwegen van een warmtepomp. Als u jaarlijks meer dan 750 m3 gas verbruikt, dan is een warmtepomp waarschijnlijk een rendabele keuze voor u.
Conclusie
Het kiezen van de juiste warmtepomp voor uw huis kan een uitdaging zijn, maar door rekening te houden met de bovenstaande factoren kunt u een weloverwogen beslissing nemen. Als u nog steeds niet zeker weet welke warmtepomp het beste bij u past, neem dan contact op met Hoes Installatie-Duurzaam voor advies. Met de juiste warmtepomp kunt u niet alleen geld besparen op uw energierekening, maar ook bijdragen aan een beter milieu.
Bel: +31252413579 of Mail: info@hoeslisse.nl Wij staan graag voor u klaar.