Hoes Installatie-Duurzaam informeert:
Het is een alarmerend feit dat ongeveer een miljoen Nederlandse huishoudens blootgesteld zijn aan mogelijke gezondheidsrisico’s vanwege onveilige warmtepompen, boilers en cv combiketels. Terwijl we allemaal proberen ons steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de aarde, is het ook belangrijk om stil te staan bij de mogelijke gevaren die dergelijke initiatieven kunnen veroorzaken, met name als het gaat om de veiligheid van ons drinkwater.
Iedereen heeft het nieuws kunnen lezen van de twee doden die zijn gevallen door de legionella besmetting die aan de cv combiketels van Ferolli zijn gelinkt.
Het is een feit dat dit type ketels niet noodzakelijkerwijs meer risico’s inhoudt dan andere warmwaterbereiders, zoals boilers, warmtepompen en andere combiketels. Het grotere probleem is dat de meeste mensen niet goed geïnformeerd zijn over hoe ze hun drinkwater veilig kunnen houden, terwijl ze tegelijkertijd energie proberen te besparen. Hierdoor lopen waarschijnlijk honderdduizenden, zo niet miljoenen, huishoudens het risico dat hun warmwaterbereiders onveilig zijn ingesteld.
Tijdens een bijeenkomst van Techniek Nederland (branche organisatie) met als onderwerp sanitaire technieken zijn we als installateurs gewezen op onderzoeken die uitwijzen dat de meeste boilers helemaal niet de noodzakelijk temperatuur behalen om de legionella bacterie te kunnen doden. Met name door de gelaagdheid in boilers.

De Groeiende Populariteit van Warmtepompen
Volgens schattingen zullen er in 2023 ongeveer 1,5 miljoen warmtepompen in Nederlandse huizen geïnstalleerd zijn. Eind 2021 stonden er al 1,3 miljoen warmtepompen in Nederland, waarvan 70% in woningen volgens het CBS. (Steeds meer warmtepompen bij woningen (cbs.nl))
Dit betekent dat er waarschijnlijk honderdduizenden, zo niet miljoenen, mensen zijn die mogelijk onveilige warmwaterbereiders in hun huis hebben.
Duurzaamheid versus Veiligheid
We leven in een tijd waarin duurzaamheid en energiebesparing terecht veel aandacht krijgen. Hogere energieprijzen, milieuoverwegingen en het voordeel van duurzame alternatieven stimuleren ons om onze energieconsumptie te verminderen. Echter, terwijl we ons inzetten voor een groenere toekomst, moeten we niet vergeten om de veiligheid van onze installaties te waarborgen.
Het water dat we drinken en de lucht die we inademen moeten veilig zijn. Toch merken we in de praktijk dat er steeds meer particulieren zijn die hun waterinstallaties op een onveilige manier beheren. Dit kan leiden tot de groei van Legionella en andere potentieel schadelijke micro-organismen in onze waterinstallaties.
Het Belang van Deskundig Advies
Helaas is het zo dat veel fabrikanten en installateurs die de verantwoordelijkheid dragen voor het installeren van deze systemen niet voldoende op de hoogte zijn van de mogelijke gevaren. Recentelijke tragische gebeurtenissen, zoals de twee doden door Legionella-besmetting, tonen aan dat een gebrek aan microbiologische kennis verstrekkende gevolgen kan hebben.
Daarom raad ik iedereen ten zeerste aan om contact op te nemen met een deskundige op het gebied van Legionella- of drinkwaterveiligheid bij de installatie van een warmtepomp, energiezuinige boiler, zuinige combiketel of zonneboiler. Zorg ervoor dat uw apparatuur correct is ingesteld voor energiebesparing en laat een specialist een grondige evaluatie uitvoeren om uw gezondheid en veiligheid te waarborgen. Uiteraard kan Hoes Installatie-Duurzaam u hierbij van dienst zijn.
De Problemen met Standaard Instellingen
Wat veel mensen niet beseffen, is dat een groot aantal warmtepompen en andere warmwatersystemen, zoals combiketels en boilers, momenteel zijn ingesteld op temperaturen die gunstig zijn voor de groei van ongewenste bacteriën zoals Legionella. Het simpelweg inschakelen van de energiebesparingsstand of het instellen van de watertemperatuur op 40°C kan zeer gevaarlijk zijn.
Bijvoorbeeld, Legionella pneumophila, de bacterie die verantwoordelijk is voor de meeste gevallen van legionellose, groeit optimaal bij temperaturen tussen 25°C en 45°C. Het is ook in staat om te overleven bij temperaturen onder de 20°C.
De bacterie kan niet meer worden gekweekt bij temperaturen van
- 55°C gedurende 3-8 uur,
- 60°C gedurende 60 minuten of
- 70°C gedurende 2 minuten.
Echter, een deel van de bacteriën kan in een slapende vorm langere tijd hoge temperaturen overleven. Dit betekent dat het niet voldoende is om het water af en toe te verwarmen tot hoge temperaturen om de bacteriën effectief te doden.
Duurzaamheid en Veiligheid: Een Haalbaar Evenwicht?
Het is absoluut mogelijk om een balans te vinden tussen duurzaamheid en veiligheid in vrijwel elke installatie, ongeacht de grootte. Echter, dit vereist een grondige kennis van zowel de installatie als de microbiologie van het water. De installatie moet worden beoordeeld vanuit een microbiologisch perspectief, met de nadruk op de veiligheid van het water. Vervolgens moet er worden gekeken hoe de installatie zo energie-efficiënt mogelijk kan worden gemaakt, zonder de veiligheid van het water in gevaar te brengen.
Om een idee te geven van de meest voorkomende problemen, zijn hier drie dingen die vaak fout gaan:
- Veel warmwaterbereiders hebben geen desinfectiestanden. Dit betekent dat het warme water nooit warmer wordt dan bijvoorbeeld 50°C.
- Desinfectie vindt vaak alleen plaats in de opslagtank of de ketel zelf. Dit betekent dat de leidingen vanaf de warmwaterbereider tot en met de tappunten nooit worden gedesinfecteerd.
- Er zijn vaak problemen met de doorstroming van koudwater. Als het koude water in een leiding langere tijd stilstaat, kan het opwarmen tot een temperatuur die gunstig is voor de groei van Legionella. Dit gebeurt vaak in leidingen die dicht bij warme leidingen of apparatuur liggen.
Oplossingen en Preventieve Maatregelen
Voor het veilig en duurzaam beheren van uw warmwatersystemen, zijn er verschillende stappen die u kunt ondernemen:
- Adequate waterbehandeling: Het belangrijkste is dat het warme water regelmatig moet worden opgewarmd tot een temperatuur die hoog genoeg is om Legionella en andere potentieel gevaarlijke bacteriën te doden. Dit wordt meestal gedaan door het water periodiek te verwarmen tot ten minste 60°C.
- Isolatie van koude waterleidingen: Het is belangrijk dat koude waterleidingen worden geïsoleerd van warme leidingen en apparatuur om te voorkomen dat het koude water opwarmt.
- Regelmatige inspectie en onderhoud: Net zoals elke andere apparatuur in huis, vereisen warmwaterbereiders regelmatige inspecties en onderhoud om ervoor te zorgen dat ze veilig en efficiënt blijven werken.
Deskundige hulp inschakelen:
Voor het installeren en onderhouden van warmwatersystemen, is het belangrijk om een gekwalificeerde professional in te schakelen. Deze professional kan de systemen installeren en onderhouden, en kan ook adviseren over hoe het systeem op een veilige en duurzame manier kan worden gebruikt. Hoes Installatie-Duurzaam heeft de vakbekwame medewerkers die u van dienst willen en kunnen zijn.
Voorlichting en bewustwording: Een cruciale stap in het veilig en duurzaam beheren van warmwatersystemen is ervoor te zorgen dat huiseigenaren en huurders zich bewust zijn van de risico’s en weten hoe ze deze kunnen minimaliseren.
Door deze stappen te volgen, kunnen we een evenwicht vinden tussen het streven naar duurzaamheid en het waarborgen van de veiligheid van onze warmwatersystemen. Het is belangrijk om te onthouden dat, terwijl we ons inspannen om ons energieverbruik te verminderen en duurzamere energiebronnen te gebruiken, we ook moeten zorgen voor de veiligheid van ons water en onze lucht. De gezondheid en het welzijn van onze families en gemeenschappen hangen ervan af.