Home I Blog I Geschiedenis I Baderie I Contact

Wij zijn gespecialiseerd in het verduurzamen van uw woning!

Energie bespaartips

Het einde van de warme zomerdagen nadert, en binnenkort zullen we de prachtige herfstkleuren bewonderen terwijl de bladeren van de bomen vallen. Maar met de afnemende temperaturen komt ook de noodzaak om onze verwarming weer aan te zetten. Het najaar staat voor de deur en dat betekent dat ons energieverbruik weer zal stijgen. We brengen meer tijd thuis door en zoeken comfort in warme baden en douches. Tijdens deze periode is het slim om extra aandacht te besteden aan ons energieverbruik, want bewust omgaan met energie kan ons veel geld besparen. In deze blog delen we 8 slimme tips om dit najaar minder gas te verbruiken, waardoor we niet alleen onze portemonnee, maar ook het milieu een plezier doen!

De verwarming met mate
We kennen het allemaal: zodra het buiten iets frisser wordt, hebben we de neiging om direct naar de thermostaat te grijpen en de verwarming omhoog te draaien. Maar wist je dat je veel energie kunt besparen door wat langer te wachten voordat je de verwarming aanzet? Experts raden aan om de temperatuur in huis tussen de 17 en 21 graden te houden, wat eigenlijk nog best aangenaam is. Wanneer je de verwarming pas aanzet als het écht koud is, bespaar je op jaarbasis een aanzienlijke hoeveelheid energie én geld.

Isolatie als sleutel tot besparing
Een goed geïsoleerde woning is de sleutel tot een lager energieverbruik. Helaas zijn nog veel huizen in Nederland niet optimaal geïsoleerd, wat leidt tot onnodig warmteverlies en hogere energierekeningen. Het grootste deel van ons jaarlijkse gasverbruik gaat naar het verwarmen van onze woningen, dus isolatie loont echt de moeite.

Tocht buiten de deur houden
Niet iedereen heeft de mogelijkheid om direct hun woning optimaal te isoleren. Gelukkig zijn er ook goedkopere manieren om warmteverlies te beperken. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van tochtstrips. Hiermee kun je kieren en naden afdichten, waardoor er minder warmte ontsnapt en tocht buiten blijft.
Zelf tochtstrips aanbrengen is een eenvoudig klusje dat niet veel tijd in beslag neemt.

Douchen in stijl en met beleid
Het nemen van een warm bad na een koude herfstdag is verleidelijk, maar het kost ook behoorlijk wat energie. Wist je dat een bad maar liefst 3 keer meer energie verbruikt dan een douchebeurt van 5 minuten? Probeer daarom het baden te beperken en te kiezen voor een snelle en energiezuinige douche.
Een handige tip om je douchetijd in de gaten te houden, is het gebruik van een douchetimer. Zo kun je jezelf limiteren en bewuster omgaan met warm water.

Bewustwording van energieverbruik
Heb je een slimme meter in huis? Dan ontvang je maandelijks een energierapport waarin je precies kunt zien hoeveel energie je hebt verbruikt en wat de kosten daarvan zijn. Dit inzicht op zichzelf bespaart misschien geen energie, maar het kan je wel bewuster maken van je verbruik. Als je weet wanneer je meer energie verbruikt, kun je extra opletten tijdens deze periodes en proberen om je energiegebruik te verminderen.

De kracht van een slimme thermostaat
Een slimme thermostaat is een fantastische uitvinding voor iedereen die energie wil besparen zonder aan comfort in te leveren. Met een slimme thermostaat kun je op afstand de verwarming regelen en zelfs een gewenste temperatuur vooraf instellen. Zo voorkom je verspilling en zorg je er toch voor dat je huis aangenaam warm is wanneer je thuiskomt.
Je kunt ook zelf de temperatuur in huis regelen om energie te besparen. Zet de thermostaat bijvoorbeeld niet hoger dan 19 graden en verwarm alleen de ruimtes die je daadwerkelijk gebruikt. ‘s Nachts kun je de temperatuur gerust op 15 graden zetten, en als je vloerverwarming hebt, is 17 graden voldoende tijdens de nacht.

Radiatorfolie voor extra warmte
Nu we de verwarming vaker gebruiken, is het zonde als de warmte verloren gaat. Een eenvoudige en effectieve manier om dit te voorkomen, is door radiatorfolie aan te brengen. Deze folie reflecteert de stralingswarmte de kamer in en voorkomt dat de warmte in de muren verdwijnt. Een leuke klus voor het najaar, zodat je goed voorbereid bent op de écht koude maanden die voor de deur staan. Het aanbrengen van radiatorfolie is eenvoudig en in onze stapsgewijze uitleg laten we je zien hoe je dit zelf kunt doen.

Warm blijven zonder verwarming
Naast het verlagen van je energieverbruik door bewuster om te gaan met verwarming, zijn er ook andere manieren om warm te blijven zonder dat de verwarming aan hoeft. Hier zijn een paar handige tips:

Gebruik de warmte van je keukenapparatuur: na het gebruik van de oven, vaatwasser of airfryer kun je de warmte die ze afgeven benutten door de deur open te laten staan.
Kaarsen zorgen niet alleen voor gezelligheid, maar geven ook wat extra warmte af.
Zorg ervoor dat je voeten warm blijven, want warme voeten betekenen een warm lichaam. Trek dikke sokken aan of kruip onder een dekentje.
Een kruik kan wonderen doen als het gaat om het warm houden van jezelf. Tegenwoordig zijn er zelfs elektrische kruiken beschikbaar, maar een traditionele warmwaterkruik is net zo effectief en kost minder geld.
Drink warme thee of andere warme dranken om je handen op te warmen en je lichaamstemperatuur te verhogen.


Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d