Home I Blog I Geschiedenis I Baderie I Contact

Wij zijn gespecialiseerd in het verduurzamen van uw woning!

Forse besparing op energiekosten met een hybride cv-installatie

hybride installatie


Als er een kans zou bestaan om je energierekening jaarlijks met 1000 euro te verlagen, zou je die dan grijpen? Met de huidige stijgende energieprijzen is dit een vraag die veel huiseigenaren bezighoudt. Het antwoord kan wel eens liggen in een technologie die al langer bestaat, maar nu pas echt op de voorgrond treedt: de hybride cv-installatie.

hybride installatie

Wat is een hybride cv-installatie?
Een hybride cv-installatie combineert de betrouwbaarheid van een traditionele cv-ketel met de energie-efficiëntie van een warmtepomp. Deze gecombineerde aanpak zorgt ervoor dat je minder gas verbruikt en tegelijkertijd een comfortabele woning behoudt. Het resultaat is een aanzienlijke vermindering van de energierekening en een grote stap richting duurzaam wonen.

Een case study: Hybride cv-installaties in de praktijk
Onlangs heeft er een baanbrekend project plaatsgevonden in Utrecht dat het potentieel van hybride warmtepompen in de gebouwde omgeving heeft onderzocht. Bij dit project, geïnitieerd door meerdere organisaties zoals de Nederlandse Verduurzamingsindustrie Gebouwde Omgeving (NVI-GO), Techniek Nederland, het Ministerie van Binnelandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), zijn ongeveer 200 woningen uitgerust met hybride cv-installaties.

Interessant genoeg zijn voor deze installaties geen grote bouwkundige aanpassingen gedaan. Het doel was om te observeren hoe deze systemen presteerden over de loop van een stookseizoen. De resultaten waren indrukwekkend en bieden inzicht in de ware potentie van deze technologie.

Indrukwekkende besparingen
De resultaten van het project waren overduidelijk: de hybride cv-installaties zorgden voor aanzienlijke besparingen. Vóór de installatie van de systemen verbruikten de deelnemende woningen gemiddeld 1850 m3 gas. Na de installatie van de hybride systemen daalde dit verbruik met maar liefst 75% tot gemiddeld 475 m3.

Er was natuurlijk een toename in het elektriciteitsverbruik, aangezien de warmtepompen op elektriciteit draaien. Maar zelfs met deze toename in acht genomen, resulteerde de installatie van de hybride systemen nog steeds in een jaarlijkse besparing van bijna 1000 euro per woning. Met de huidige energieprijzen kan deze besparing zelfs oplopen tot 1250 euro per jaar.

Wat de toekomst in petto heeft
Het onderzoeksproject in Utrecht heeft duidelijk aangetoond dat hybride cv-installaties een effectieve manier zijn om de energiekosten te verlagen en de woning duurzamer te maken. Maar dit is slechts het begin.

Er waren in het project ook woningen waar de gasbesparing zelfs meer dan 90% bedroeg. En woningen waar zonnepanelen waren geïnstalleerd, bespaarden nog meer. Met andere woorden, er is een enorm potentieel voor verdere besparingen en duurzaamheid.

Conclusie
Uit de resultaten van het project blijkt dat er met een hybride warmtepomp veel te besparen valt op energiekosten. Een daling van 75% in gasverbruik is niet alleen indrukwekkend, maar betekent ook een forse besparing voor de huiseigenaar. Met de stijgende energieprijzen zal deze besparing alleen maar toenemen.

Het project heeft aangetoond dat kleine verbeteringen, zoals aanpassingen aan het afgiftesysteem of de regeltechniek, al een groot verschil kunnen maken in de hoeveelheid energie die bespaard kan worden. En met de snel voortschrijdende technologie op het gebied van duurzaamheid, kunnen we verwachten dat de besparingen in de toekomst nog groter zullen worden.

De hybride cv-installatie is een stap in de juiste richting. Het is een stap naar een duurzamere toekomst, met lagere energiekosten en een beter leefklimaat. En zoals het project in Utrecht aantoont, is het een stap die we vandaag al kunnen nemen.


Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d