Home I Blog I Geschiedenis I Baderie I Contact

Wij zijn gespecialiseerd in het verduurzamen van uw woning!

Hoe ontlucht ik mijn cv-installatie?

radiator ontluchten

Het ontluchten van uw cv-installatie is nodig wanneer de cv-installatie nieuw is of wanneer deze net is bijgevuld. Nieuw ingestroomd water bevat namelijk altijd wat zuurstof. Zodra het water wordt verwarmd stijgen de minuscule zuurstofdeeltjes op en vormen grotere luchtbellen. De lucht zorgt niet alleen voor een minder goede werking van de installatie, maar kan ook leiden tot borrelende geluiden.

U kunt via het onderstaande stappenplan zelf gemakkelijk de cv-installatie ontluchten. Zorg ervoor dat de ketel is bijgevuld en de installatie op druk staat. Na het ontluchten is het aan te raden om de waterdruk nogmaals te controleren en de cv-ketel nogmaals bij te vullen.

radiator ontluchten

Benodigdheden:
– een doekje
– een ontluchtingssleuteltje

Hoe ontlucht u zelf uw radiatoren?
– Draai radiatoren volledig open.
– Zet de thermostaat gedurende 10 minuten op minimaal 25 graden Celsius.

De lucht in de installatie verzameld zich nu bij de ontluchtingsventielen.
Zet de ketel na 10 minuten op de laagst mogelijke stand zodat de ketel stopt met verwarmen.

Begin altijd bij de laagste radiator in het huis en eindig bij de hoogste.
Draai de radiatorkranen dicht. (let op: dit gaat per radiator. U sluit eerst de eerste radiator kraan en ontlucht deze. Pas als u die weer open zet gaat u door naar de volgende radiator. Anders kan de cv-ketel zijn warmte niet meer kwijt en valt deze in storing.

Gebruik de ontluchtingssleutel om uw radiator aan de zijkant van de radiator te ontluchten. Het ontluchtingsventiel bevind zich aan de bovenkant van de radiator. Bent u het ontluchtingssleuteltje kwijt? Geen probleem, deze zijn universeel en bij elke bouwmarkt te koop.


Laat de lucht langzaam uit de ventilatie lopen en vang het vocht uit het systeem op met een doekje. Plaats het doekje tussen het ventiel en de muur. Zo voorkomt u vochtspetters op de muur achter de radiator.
Zodra er geen lucht meer uit de radiator komt, draait u het ontluchtingssleuteltje terug naar de oorspronkelijke positie.
– Desgewenst draait u de radiator weer open.
– Herhaal dit bij alle radiatoren.
– De thermostaat kan weer om.

Door de lucht uit de installatie te laten ontsnappen. Kan het cv-water weer vrij door de buizen stromen. En haar warmte afgeven. Het rendement van uw installatie wordt dus hoger, terwijl de stookkosten lager worden. Ook neemt de kans op storingen van uw cv-ketel af.


Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d