Bij het verbouwen van een woning krijgen wij vaak de vraag vloerverwarming of toch radiatoren?

Hoes Installatie-Duurzaam probeert hieronder een antwoordt te geven op de meest gestelde vragen over vloerverwarming.
Is vloerverwarming nog rendabel?
Wat zijn de nadelen van vloerverwarming? Is vloerverwarming het waard? Vloerverwarming is een investering die de moeite waard is. Dit type verwarming verbruikt namelijk tot wel 20% minder energie dan een traditionele verwarming met een radiator. De cv-ketel hoeft namelijk geen hoge temperatuur te leveren waardoor het rendement heel gunstig is.
Is vloerverwarming goedkoper dan gas?
Over het algemeen geldt dat het verwarmen met vloerverwarming 10% tot 20% energiezuiniger is dan met radiatoren. Dit komt doordat een vloerverwarmingssysteem het water van de ketel niet constant tot een hoge temperatuur (90 graden) hoeft te verwarmen. Bij vloerverwarming hoeft dit slechts tot 50 graden, waardoor je dus minder veel minder gas verbruikt. Daarnaast blijft het water in de ketel bij vloerverwarming ook beter op temperatuur dan bij radiatoren. Hierdoor kost het minder energie en gas om het water opnieuw te verwarmen. Let wel op! Wanneer je vloerverwarming volledig heeft uitgestaan, duurt het wel iets langer tot deze weer warm is. Radiatoren warmen dan weer stukken sneller op dan vloerverwarming.
Wat is zuiniger vloerverwarming of radiatoren?
Vloerverwarming is zuiniger dan radiatoren. En dat heeft verschillende redenen: Met vloerverwarming kan je jouw gewenste temperatuur ongeveer 2°C lager instellen dan bij radiatoren. Het geeft immers een hogere gevoelstemperatuur omdat de warmte via de vloer langs je lichaam ‘glijdt’. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de watertemperatuur die nodig is om comfortabel te verwarmen. Bij radiatoren ligt die temperatuur rond 65°C, bij vloerverwarming rond 35°C. Door die lage temperatuur haal je het maximale rendement uit je condensatieketel of warmtepomp.
Vloerverwarming over je hele huis kan je een energiebesparing opleveren tussen 12 en 20%, afhankelijk van je woonsituatie en -oppervlakte.
Welke vloerverwarming is het zuinigst?
Wat is het zuinigst? De zuinigste vloerverwarming temperatuur is dus rond de 30°C. Want hoe lager deze watertemperatuur, hoe goedkoper de energierekening. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat de vloer nog steeds lekker warm wordt wanneer je de thermostaat aandraait. Zet de watertemperatuur van de vloerverwarming dus niet té laag. Probeer bovendien temperatuurschommelingen te voorkomen, want dat is beter voor de vloer en het energieverbruik.
Wat is beter cv of vloerverwarming?
Over het algemeen zijn de huidige systemen voor vloerverwarming efficiënter en zuiniger dan radiatoren. Wanneer u een nieuwe woning bouwt, is de installatie van een vloerverwarming aan te raden. Omdat nieuwe gebouwen beter geïsoleerd zijn, hebben ze geen hoog verwarmingsvermogen nodig. Bovendien is het dankzij bepaalde plaatsingsmethodes ook mogelijk om tijdens een renovatie vloerverwarming te installeren. In dat geval zal de investering echter vrij hoog zijn. Ten slotte is het vanuit ecologisch en economisch standpunt aangewezen om een warmtepomp aan een vloerverwarming te koppelen. Deze installatie haalt een optimaal rendement.
Alles bij elkaar biedt vloerverwarming talrijke voordelen in vergelijking met radiatoren. Bovendien is de technologie sterk verbeterd en wordt de installatie ervan bij nieuwe gebouwen aangeraden.
Toch moet u eerst uw persoonlijke situatie (bestaande of gewenste installatie, budget, persoonlijke voorkeur, enz.) onderzoeken vooraleer een keuze te maken. Beide systemen bieden immers een uitstekend rendement. Het is overigens heel goed mogelijk om ze te combineren, met bijvoorbeeld een radiator in de badkamer en vloerverwarming in de rest van de woning.
Het is daarnaast ook raadzaam om het warmteverlies te laten onderzoeken. Zo komt u uw verwarmingsbehoeften te weten en kunt u het systeem kiezen dat het best aan uw woning aangepast is.
Wat ook de technologie is die u kiest, Hoes Installatie-Duurzaam is een expert op beide domeinen en kan verwarmingssystemen met zowel radiatoren als vloerverwarming aanbieden. Zo bent u zeker dat u voor een efficiënt verwarmingssysteem op maat kiest, ongeacht uw situatie.